9 Съвета от най-богатия човек в Китай

m_1 Запознайте се с Джак Ма – 50-годишен, висок 152 см., притежател на 19.5 милиарда долара. Той е основател на китайския гигант за електронна търговия Alibaba, който гони по оборот Amazon и eBay взети заедно и е най-богатия китаец според класацията на списание „Forbs.

За лидера на компанията и сътрудниците му
Шефът на компанията никога не трябва да сравнява своите технически навици с уменията на сътрудниците си
Техническите умения на сътрудниците винаги трябва да превъзхождат вашите. Иначе сте наели грешните хора.
Един лидер трябва да има визия за развитието на компанията години напред.
Той трябва да има твърд характер и упоритост, за да се справи с всичко онова, което не е по силите на обикновените сътрудници. И още – да притежава изключителната способност да понесе ударите на съдбата и неизбежните провали.
За политиката
Политиката и парите рядко се намират в едни и същи ръце. Ако се захванете с политика – забравете за бизнеса. И обратното. Когато парите се срещат с политиката, това е равносилно на срещата между динамит и клечка кибрит – очаквайте взрив.
Към съвременните млади хора
Какво е истински провал? Истински провал е, когато спреш да се бориш.
Какво е устойчивост и гъвкавост? Ще разберете какво е гъвкавост, когато преживеете несполуки, тежки житейски ситуации и разочарования.
Какви са вашите задължения? Длъжни сте да бъдете винаги на ниво в работата си, да имате по-голяма амбиция от останалите.
Само глупаците използват устите си, за да говорят. Умният говори с главата, мъдрият – със сърцето.
За работата
Винаги съм казвал, че сме родени не за работа, а за да се наслаждаваме на живота. За да правим нашият и този на останалите по-добър, а не само да прекарваме времето в безкрайна работа. Ако посветите цялото си време на работата, рано или късно ще съжалявате за това
За конкуренцията
Само глупаците се отнасят към конкурентите си с агресия.
Когато се конкурирате един с друг, избягвайте нанавистта – тя ще ви погуби.
Истинският предприемач няма врагове. Когато разберете това, нищо не може да ви спре.
За унинието и оплакванията
На всеки се случва да бъде унил и обезсърчен понякога – в това няма нищо страшно.
Ако често изпадате в депресия и се оплаквате от живота, това е като при алкохолизма – колкото повече пиете, толко по-зле става. По пътя към успеха ще забележите, че успелите хора никога не се оплакват и не се отказват.
За принципите в бизнеса
Номер едно са клиентите. Номер две – сътрудниците. И чак след това идва ред на акционерите.
Забравете за парите и за това, как ще ги спечелите.
Аз има принцип, от който винаги се ръководя – твоето отношение към работата и решенията, които взимаш, са по-важни от способностите ти.
Не можеш да заставиш всички да мислят еднакво, но можеш да накараш всички да вярват в една обща цел. Не позволявайте на хората да работят за „личност” – те имат нужда от цел.
Вашето отношение определя колко далеч ще стигнете.
Търсете правилните хора, а не най-добрите.
„Безплатно” – това е много скъпа дума.
Какво не трябва да правите
Най-лошите черти на предприемача – да бъде сноб, да не умее адекватно да преценява обстановката, да достигне висок темп на работа и солиден начин на живот и да не може да ги поддържа, да не умее да вижда в бъдещето.
Ако вие не знаете всичко за своите конкуренти, недооцените ги, или пък не виждате заплахата в тях, то вие непременно ще се провалите.
Ако вашият конкурент е „по-малък” от вас, или по-слаб, все едно – вие трябва да се отнасяте с него като с равен. Ако пък вашият конкурент е по-силен – не се страхувайте от него.
За собствения бизнес
Когато се захванете със собствен бизнес, това означава, че вие се отказвате от стабилни доходи, болнични и годишен отпуск.
От друга страна, означава че, вашите доходи могат да бъдат неограничени, че по-ефективно ще разполагате със своето време и няма да ви се налага да чакате разрешение от другите.

Източник: http://webstage.bg/