Смъкваме температурата без лекарства

3Започнаха предупрежденията за нахлуващи вируси, настинките пък дойдоха със студеното време. И колкото да каляваме организма си, я кашлица ще ни налегне, я ще смъркаме със запушен нос..
И започват – чай, хапчета, гаргари… И безпомощно лежане в леглото, което, разбира се, никой не обича!
Ако настинката все пак не ви подмине, ако температурата ви покоси, не бързайте да се паникьосвате. И не посягайте първо към хапчетата за смъкване на градусите. Защото, както знаем, всички лекарства имат странични ефекти.
А високата температура не е нищо друго, освен задействане на защитните сили на организма срещу бактериите и вирусите. Ако все пак не може да търпите температурата, има няколко начина да я смъкнете без лекарства.

Прохлада
Противно на разпространеното мнение, че човек с висока температура трябва да се завива в три пухени завивки, това може само да му навреди. Още по-опасно е да използвате грейки или затоплящи процедури. Такова прегряване може да стане причина за топлинен удар, предупреждават лекарите!
Затова ненужно топлото дръжте надалеч, а в стаята поддържайте температура между 20 и 21 градуса.
Повече вода
Повишената температура изстисква от тялото всички сокове в буквален смисъл. Затова болният трябва да пие много течности, за да поддържа водния баланс на нормалното ниво. Само не прекалявайте със захарта.
Фрикции
Разтрийте болния с влажна хавлия. При изпарение водата ще увеличи топлооднелянето. Важното е да помните, че температурата на водата трябва да е равна на температурата на тялото на болния. Прекалено хладката вода предизвиква треска, след което настъпва ново повишение на температурата.
Оцет или алкохол не бива да използвате, защото техният механизъм на действие е същият, както на хладката вода. Просто повтаряйте фрикциите през половин час.
Клизма
Тя е още един ефективен начин да се избавите от високата температура. За да направите клизма, пригответе разтвор от хладка преварена вода и разтворени в нея 2 чаени лъжички сол. Може да добавите и 10-15 капки сок от цвекло. За децата е достатъчно да въведете до 50 мл течност.
Компреси
Компресите са много успешен начин за смъкване на температурата в домашни условия. Необходимо е да приготвите отвара от мента и да накиснете в нея хавлиената кърпа. Готовият компрес се полага на болното чело. Сменяйте го през 10 минути.
Разтвор от сол С помощта на солен разтвор също може да прогоните повишената температура. На 200 мл топла преварена вода се слага една-две чайни лъжици сол. На децата до година и половина може да давате да пият от 70 до 100 мл от него.
Отвара от малини
Най-добро патогенно действие притежава отварата от малини. Но помнете, че колкото по-близка е температурата на напитката до температурата на тялото, толкова по-бързо ще е действието й. Добър противовъзпалителен и топлопонижаващ ефект има и сокът от боровинки.

Източник: /po-zdravidnes.com/