Платеният годишен отпуск не е гарантиран в САЩ

newyork САЩ остава единствената развита страна в света, където на трудещите се не е гарантирана платена отпуска. Това показват данни от новия доклад на Вашингтонския център за икономически и политически изследвания (ЦИПИ). Доклада показва, че средната продължителност на платения отпуск в частния сектор е около 10 дни.
Експертите на ЦИПИ отбелязват, че 1/3 от американците не ползват изобщо платен отпуск. Служителите в частния сектор не ходят 6 дни в годината на работа и не губят от заплатата си, тъй като това са национални празници. Сред трудещите се, които получават най-ниско възнаграждение, платеният отпуск се изплаща на 49%, докато американците с високи заплати получават 90%.
Американският конгресмен демократ Алън Грейсън внесе за разглеждане преди седмица законопроект за платения отпуск. Той предложи действащият закон за справедливите трудови стандарти да бъде допълнен с текст, предвиждащ работодател, който наема повече от 100 служители, да им дава по една седмица отпуск годишно. Предвижда се в бъдеще тази норма да обхване и предприятия с по-малък персонал, а продължителността на отпуската да се увеличи до 2 седмици.

Източник: economic.bg