Откриха столицата на одрисите в Средна гора

01 Учени археолози водени от доц. Иван Христов откриха столица на одрисите
търсена от 130 години! По-рано през юли те разкриха и тракийски храм и светилище на Зевс и Хера,а в началото на август и голям оброчен релеф на античния бог Зевс.
Столицата на тракийското племе одриси е разположена на връх Кози грамади в Средна гора, над Хисар и Старосел.

Одрисите са първите от всички тракийски племена, които създават своя трайна държава, просъществувала 200 години.
Те са тракийско племе, населяващо териториите, простиращи се до завоя на река Тонзосодриси малка при Кабиле до долното течение на река Хеброс. Живели са в периода от 5 в. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр.

Сензацията обяви Божидар Димитров пред БНТ.

“Замъкът на Одриския владетел” и “Светилището на Зевс” са защитени от масивни стени. “Няма друго такова нещо в България”, коментира Божидар Димитров.

Там са открити две огромни крепости, изградени от еднотонни каменни блокове с правилна форма и перфектно обработени. На Кози грамади крепостните стени на толкова голяма височина – 1000 метра, са истински образец на фортификация за Елинистическата епоха. Има крепостна стена и от запад, и от изток, а от север и от юг свещеното пространство е защитено от скали, допълва доц. Христов.

Този вид изработка е рядко срещана. Навсякъде в Тракия, в Севтополис – столицата на Севт III, която се намира под дъното на язовир “Копринка” до Казанлък, стената е на примитивна каменна основа с кирпичена настройка, допълни директорът на НИМ.

одриси_малка

Откритите гробници край Старосел, са известни отдавна. Това е гробището, некрополът на тези 2 големи крепости. Една от тях е светска, а другата е духовна – “Светилището на Зевс”, поясни Димитров.

Единият храм е с размери около 50 квадратни метра, вътре има 4 олтара и се намира на 1356 orig 417175 bgметра надморска височина, съобщи вестник “Марица”. Край олтарите са открити оброчни плочи с изображения на Зевс и Хера. Според археолозите храмът е изграден около VIII век пр. Хр. и е използван до към V век, когато християните го разрушават.

Останките от селището на Кози грамади са част от античен групов паметник – заедно със светилището и гробницата в Старосел, на площ от 61 хектара. Това е била столицата на одрисите, които са обединявали тракийските племена в царство, обхващащо територия от реките Вардар и Струма до Дунав, между Черно, Бяло и Мраморно море.

До столицата на одрисите се стига по 7-8 км черен път, само с джипове.

Двете древни светилища и тракийската владетелска резиденция над Старосел се сравняват по значение със свещения град на инките Мачу Пикчу. На същото мнение е и гръцкият археолог Николаус Стамболидис.

Екипът на Националния археологически музей с ръководител заместник-директорът на НИМ доц. д-р Иван Христов проучва и жилищните сгради сгради, свързани с храма. Открити са керамика, амфори, керемиди с лаково покритие, подобни на тези в големия тракийски обект край с. Васил Левски, Карловско, проучван от Костадин Кисьов, което доказва, че те са изработвани в една и съща работилница. Според доц. д-р Иван Христов това е доказателство, че на връх Кози грамади се е намирал най-големият политико-религиозен център в тази част на Тракийската равнина, който контролирал огромна територия – цялото Карловско поле, Хисарското поле и част от Пловдивско.

Екипът на Националния исторически музей провежда разкопки на връх Кози грамади 4-а поредна година.
Светилището на съседния скалист връх Сборови грамади потвърждава тезата на Божидар Димитров, че в тази част на планината е имало голямо култово средище, каквото може да си позволи само голям владетел.

Божидар Димитров и посочи, че предстои разкопките да бъдат представени официално. Той настоява правителството да задели поне 10% от милиарда заем, който ще теглят да отиде за разкриването и социализирането на находката.

СПРАВКА:
Одриска държава.
Преди 2400 години едно от най-многобройните тракийски племена – одрисите се наложило над другите племена и образувало държава . Тя просъсществува около 200 години . Някой от нейните владетели секли монети.

са тракийско племе, населяващо териториите простиращи се до завоя на река Тонзос при Кабиле до долното течение на река Хеброс през 5в. пр.Хр. до 6 в. след Христа. В изворите Одрисите се споменават с това име докато имат своя държава до 1век след Христа, но през римското владичество 1-6 век в тези земи Траките са основно население и свидетелството на ранновизантийския ритор Химерий за това че в тези земи имало тракийски аристократи които извеждали произхода си от древните одриски царе говори че самосъзнанието за принадлежност на етнонима Одриси е бил жив до идването на славяните през 6 век след Христа източник История на България том 1 БАН 1979.

Сведения за одрисите се съдържат още в Омировия епос. Те първи сред тракийските племена формират своя трайна държава – Одриското царство, която съществувала от 5в.пр.Хр до 1в.след Христа и се разпростирала на териториите на днешна България, Северозападна Турция и северните части на Гърция.

За тях дава сведения и Херодот във връзка с похода на Дарий I срещу скитите, когато персийският владетел преминава през обитаваните от тях земи.

Тукидид също споменава одрисите и техните военно политически операции.

Източник: История на България том 1 БАН 1979.

Източник: www.ydara.com