Няколко урока от Стив Джобс

114788_1 Стив Джобс е един от пионерите на революцията при персоналните компютри и е считан за един от водещите визионери на всички времена. Освен че създава и връща към живот Apple, когато компанията е на път да фалира, Джобс е съосновател на едно от най-великите студия за анимационни филми Pixar. Джобс е принуден да си тръгне от Apple през 1985 г., но веднага след това създава друга компания за компютри на име NeXT Inc. Повече от десетилетие по—късно, Apple купува NeXT Inc., а Стив Джобс отново става неин главен изпълнителен директор през 1997 г. Под ръководството на Джобс Apple става най-скъпата публична компания през 2011 г. Поради здравословни причини Джобс напуска компанията през август 2011 г. и умира два месеца след това. През цялата си кариера Джобс е давал много интервюта, в които е казвал много проницателни неща. Вижте няколко от тях, подбрани от Forbes:

Не мислете постоянно за грешките

“Понякога, когато създаваш нови неща, правиш грешки. Най-добре е да ги признаеш бързо и да продължиш нататък с подобряването на другите си иновации”, казва Джобс. Всеки ще прави грешки в кариерата си. Не живейте постоянно с тях. Продължавайте нататък! Ако сте готвач и ястието по най-новата ви рецепта изгори във фурната, опитайте да го приготвите по различен начин. Ако създавате мобилни приложения и вашето приложение не се радва на особен интерес, откажете се от него и опитайте нещо ново. Ако инвестирате в ценни книжа и сте взели наистина лоши инвестиционни решения, открийте акции, чиято цена не е толкова волатилна, и намерете по-добри начини да диверсифицирате портфейла си. Стив Джобс също е правил много грешки по време на работата си в Apple. Той е бил в основата на провалили се продукти като Apple Lisa, Macintosh TV и Apple III. Той също така взема и някои лоши ръководни решение. Това обаче не му е попречило да създаде най-скъпата компания в света.

Обичайте това, което правите

През лятото Gallup публикува резултатите от проучване, според което 70% от американците или мразят работата си, или “не проявяват особен интерес” към нея. Това изглежда като сериозен проблем. Повечето хора започват някаква работа от нужда, а не заради това, че силно обичат някакъв вид дейност. Когато Стив Джобс открива, че обича дизайна и технологиите, той се концентрира върху тази индустрия. Джобс веднъж казва: “Работата ще запълва голяма част от живота ви и единственият начин наистина да изпитвате задоволство е да се занимавате с нещо, което смятате, че е страхотна работа. Единственият начин да работите страхотна работа е да обичате това, което правите. Ако не сте я намерили още, продължавайте да търсите. Не се примирявайте.” Понякога отнема време да разберете какво обичате. Колкото по-рано го откриете, толкова по-скоро ще изпитате задоволство от работата. Ако искате да чувствате удовлетворение в настоящата си работа, заемете се допълнително с проект, който ви харесва. Работите работа, която ненавиждате? Това се е случвало на всички ни, но не трябва да се примирявате и бъдете нащрек за други потенциални възможности.

Изпъквайте

“Ние залагаме на нашата визия и предпочитаме да правим това, отколкото да правим продукти от рода ‘и ние също’. Нека други компании се занимават с това. При нас винаги става въпрос за следващата мечта,” казва Джобс в интервю при пускането на Macintosh през януари 1984 г. Това да изпъкнете, е един от най-важните аспекти във вашата кариера. Ако просто станете мързеливи и апатични по отношение на работата си, тогава има голяма вероятност да бъдете уволнен. Можете да предотвратите това, като имате по-големи мечти и работите по-интелигентно. Да опиташ нещо, което не е част от статуквото, може да бъде хазартен ход, но е по-добре да обереш плодовете на успеха, отколкото да се придържаш към нормата. Преди Apple да създаде музикален плейър, на пазара вече имаше MP3 плейъри. На пазара имаше и много други смартфони преди Apple да създаде iPhone. Със сигурност Apple успява да намери начин продуктите на компанията да изпъкват, въпреки че поема голям риск.

Бъдете признателни към хората, които са ви помогнали да успеете

Когато започнеш да успяваш в кариерата си, трябва да бъдеш признателен на хората, които са ти помогнали да стигнеш до тук. Граденето на кариера е трудно и човек винаги трябва да разполага с хора до себе си. Когато Стив Джобс обяви, че се оттегля по здравословни причини през 2011 г., неговата дъщеря Лиза била скептично настроена към това да се срещне с него, поради обтегнатите им отношения. Джобс е казвал много пъти на дъщеря си, че му се иска да е бил по-добър баща, когато тя е била по-малка. Лиза знаела, че състоянието на баща й не е добро, така че в крайна сметка го посещава и двамата се сдобряват. “Много се радвам, че дойде. Това помогна за успокояването на много неща в мен,” казва Джобс в биографията си. Малко след това Стив Джобс също така е бил посетен и от съоснователя на Google Лари Пейдж. Пейдж е помолил Джобс за съвет как да бъде по-добър ръководител, тъй като щял да поеме поста на главен изпълнителен директор в Google от Ерик Шмид. Джобс казва, че първоначалната му реакция била да игнорира Пейдж, тъй като според него Google били откраднали продукти на Apple, за да създадат Android. “След това обаче размислих и осъзнах, че всички ми помагаха когато бях млад, от Хюлет до човека от квартала, който работеше за HP. Така че се обадих на Пейдж и му казах, разбира се”, казва Джобс в биографията си. Джобс говори с Пейдж за концентрацията, за подбирането на правилните хора, за това как да разбира на кого да се доверява и как да изгради солиден екип. Джобс също така предложил на Пейдж Google да се концентрира върху пет от най-добрите си продукта и да се откаже от останалите, защото те дърпат компанията назад. “Силициевата долина много ме е подкрепяла. Трябва да направя всичко възможно да се отплатя”, казва Джобс. С настъпването на успеха в кариерата ви, е важно да помните кои са били хората, които са ви подкрепяли най-много. Ако някой ви е наел наскоро на работа, която сте искали, благодарете му. Ако някой ви е помогнал да завършите проект, с който сте изпитвали трудности, дайте положителна обратна връзка на неговия мениджър или пък го изведете на обяд.

Прочети повече на: Profit.bg