Службите на САЩ подслушват целия свят

eduard_snoudan Над 2 млрд. СИМ карти в целия свят се слушат от службите
Разговорите по милиарди мобилни телефони, в това число и в България, са подслушвани от Агенцията за национална сигурност на САЩ и британския й еквивалент – Държавен щаб по комункациите разкри Едуард Сноудън, бивш служител на ЦРУ, който през 2013 г. избяга от Хавай и сега се намира в Москва. Новината съобщи електронното издание „Интерцепт”. Сноудън стана известен с докладите си в скандалния сайт Уикилийкс.

По думите му специално оперативно звено на АНС и ДЩК е откраднало кодирания софтуер на международната компания „Гемалто“, която се намира в Холандия и произвежда SIM–картите за мобилните телефони в в цял сват. Малките чипове се използват от американските оператори „Ей Ти енд Ти“, „Ти-Мобил“, „Верайзън“ и още 450 оператори на клетъчни телефони по света. „Гемалто“ има бизнес в 85 страни и разполага с 40 предприятия за производство на SIM-карти. Едно от главните й представителства е в Остин, щата Тексас, има голяма фабрика в Пенсилвания, щата Филаделфия.

Годишно „Гемалто“ произвежда 2 милиарда SIM-карти. Девизът на фирмата е „Сигурността да бъдеш свободен“. Разполагайки с ключовете към кодовете на софтуера, АНС и ДЩК могат да следят и записват разговорите на милиони мобилни телефони без да искат разрешение от правителствата и съобщителните компании. По този начин шпионските ведомства заобикалят законите в различните държави, където засичането на мобилните комуникации може да става само с изрична разпоредба на съда.

Разполагайки с ключовите кодове двете шпионски ведомства имат възможността да дешифрират огромни масиви от кодирана информация, натрупана от продължително следене на мобилните комуникации по света. Според секретните документи, разпространени от Сноудън „Гемалто“ е била хакната преди 5 години и през цялото това време експертите по сигурността и софтуерните инженери на големите съобщителни фирми дори не са подозирали, че техните клиенти са подслушвани.

Разследване на „Борба за бъдещето“ разкрива, че някои от шефовете на „Гемалто“ може би са знаели, че кодовете на картите за мобилните телефони са разбити. „Доста съм притеснен, че това се е случило„ заяви вицепрезидентът на компанията Пол Бевърли, цитиран от изданието „Интерцепт“. „Най-важното за мене е да разбера как е станал пробивът и какво е отражението му върху операторите телекомункациите, които са наши клиенти и които ни имат доверие от дълги години, посочи той. Бевърли допълва, че от ключова важност е да има точна картина за степента на пораженията и мащабите им.

Експерти по мобилните комуникации зявяват, че кражбата на кодовете, използвани от големите оператори на мобилни телефони по света е все едно крадец да се сдобие с ключовете от апартаментите в огромен жилищен блок. „Веднъж след като имаш паролите за програмите е много тривиално да дешифрираш съобщенията“, заявява техническият експерт към „Американсия съюз за гражданска свобода“ Кристофър Согоян. „Новината за това, ще бъде като бикфордов фитил сред компаниите, които се грижат за конфидециалността на съобщенията“, смята той.

Източник:www.faktor.bg