Краката разказват за здравето

4Болестите оставят белези понякога на най-неочакваните места. Включително и по краката. Затова ако изпитвате странни симптоми в ходиата, непременно разкажете на своя лекар.
Студени крака. Ако вашите крака винаги са като лед, една от причините може да е в лошото кръвоснабдяване – кръвоносната система е отслабнала заради пушене, сърдечни болести, хипертония. Други възможни причини са хипотериозата и анемията.
Болки в ходилата. Когато краката ви болят след дълъг ден, може да проклинате обувките си. В края на краищата 8 от 10 жени твърдят, че обувките им ги обиват. Болката може да говори и за пукната костица. И една от възможните причини е прекалено интензивните тренировки във фитнеса.

Червени, бели и сини палци. Болестта на Рейно може да накара палците на краката или да побелеят или да станат сини, а след това и червени, и накрая да възвърнат естествения си цвят. Причина за това са внезапни спазми в кръвоносните съдове. Тази патология може да е свързана с ревматоиден артрит, със Синдрома на Шегрен или с проблеми на щитовидната жлеза. Стресът или промените в температурата могат да предизвикат и спазми на кръвоносните съдове.
Болки в петата. Най-разпространената причина за болки в петата са възпаление на връзките към костта на петата. Болката може да е остра. Артрит, тендинит, прекалени физически натоварвания и неудобни обувки също могат да предизвикат болки в петата.
Подгънати нокти. Формата на палците на краката се променя – ноктите стават по-заоблени и извити надолу. Заболявания на белия дроб са най-разпространената причина за този симптом. Другите фактори са сърдечни заболявания, на черния дроб и на стомашно-чревния тракт, както и някои инфекции. А понякога деформацията може и да не е симптом за заболяване, а просто да се предава по наследство.

Източник: /po-zdravidnes.com/