Глобализацията създава много витални ниши

zx620y348_2192587От първа ръка

Глобализацията създава много витални ниши

Ивайло Пенчев, съосновател на Walltopia – компанията №1 в света за производство на изкуствени катерачни стени, пред еconomy.bg

Никога не е имало толкова свободни бизнес ниши. Това се дължи основно на глобализацията и на свързаността на хората. Преди, за да правиш бизнес, трябваше да имаш достатъчен брой клиенти, които да купуват от теб даден продукт. Сега, дори да правиш някакъв изключително нишов продукт, за който в България има трима потребители, във Франция – 18, а в Америка – 56, ти можеш да правиш този бизнес глобално.

Такива съвсем нишови продукти сега с лекота могат да се реализират. Много по-лесно е да намериш критична маса клиенти в глобален план, отколкото във всяка една страна поотделно. Глобализацията създава много витални ниши. Силните хора са тези, които могат да носят отговорност. Да не са нетен получател на блага и на грижа, а да са нетен осигурител. Но ги няма достатъчно не само в България, а и в света. Светът е тръгнал на зле от много години – откакто в главите на хората се е родила идеята за социална държава.

Социалната държава промотира слабостта и виждаме до какво води – до упадък. Хората започват постепенно да го разбират и махалото ще се върне обратно. Вижте имигрантите, които идват в Европа – именно социалната държава и вмененото на хората задължение да се грижат за всички други привлича онези, които не искат да работят, а да консумират грижа.

Сега Западна Европа все повече осъзнава безсилието си да се справя със социалните ангажименти, които поема. Тя не се справя. Създава прослойка безработни, консумираща блага и създаваща проблеми в обществото. Тази прослойка става все по-силна, по-голяма, по-искаща. Към местната прослойка сега идва и друга от чужбина с искания: “Давай, давай! И ние имаме човешки права и нужди. Задоволявайте ни ги”.

Тези, които работят и осигуряват благата на онези, които ги ползват, се дразнят. Лошото е, че може да се издразнят толкова силно, че да станат и нетолерантни. Но в такива времена ще живеем.


Минавала ми е мисълта за влизане в политиката, но съм и я отхвърлял. Има една огромна бариера бизнесмен да се занимава с политика. Когато си предприемач, ти решаваш какво искаш да направиш, хващаш хората в компанията и им казваш: “Хайде, правим ето това.” Който не е съгласен, се маха, а ти продължаваш с хората, които мислят като теб.

Такъв тип лидерство обаче е крайно непопулярно. За да си политик, трябва да бъдеш избран, т.е. трябва да бъдеш харесан. А масите в България и по света са сравнително необразовани. И харесват обикновено популисти. Харесват хора, които умеят да се харесват. Затова е и такова дереджето на света. Демокрация плюс необразован народ е равно на упадък.

Източник: Капитал