Възможно ли е да излекуваме кариеса, без да сядаме на зъболекарския стол

file2721 Повечето от нас, без да се замислят отдават развалящите се зъби на лоши гени или недостатъчна зъбна хигиена, а решението на проблема виждат единствено в сядането на зъболекарския стол. Наистина гените са замесени, но откъде тръгва „лошият ген”?

Почти шокиращи са откритията на известния американски зъболекар д-р Уестън Прайс, който през 30те години на миналия век предприема пътувания до най-различни краища на света в търсене на причината за влошаващото се дентално здраве на пациентите си. От направените наблюдения върху десетки племена той стига до извода, че основната разлика в начина на живот на страдащите от кариеси, неправилна захапка или криви зъби и тези, които имат идеално здрави зъби, е в начина им на хранене.

При племената, които се хранят с естествена и пълноценна храна, на практика не се наблюдава явлението кариес (и то при доста лоша устна хигиена – те не са познавали четката за зъби!). Когато обаче, например попаднат в резерват и започнат да консумират модерната индустриализирана храна, зъбите им неотменно започват да се развалят. Склонността към развитие на кариеси се предава до третото и дори четвъртото поколение, ако не се промени пагубната диета. Интересното е, че не само състоянието на зъбите започва да се влошава, а с поколенията започват да възникват черепни деформации, гръбначни изкривявания и изобщо израждане на иначе идеално развитите им (като генетична даденост) тела.

С какво се хранят здравите и дълголетни племена от проучването на д-р Уестън Прайс?

Храните, които поддържат блестящото здраве на различните племена се оказва доста разнообразна. Все пак всички стилове на хранене, които даряват здрави зъби и организъм, споделят някои общи характеристики:
Всички консумирани храни са естествени, органични и преобладаващо необработени. Не съдържат захар (освен извънредния мед или кленов сироп)

Храните са локално растящи и отглеждани и се ядат според сезонността им

Всички здрави племена включват в менюто си животински продукти, включително животинска мазнина, а често и пълномаслено масло и животински органи

Много от културите консумират непастьоризирани (сурови) млечни продукти и никои от тях не пропускат феремнтиралите храни

Всички приемат значителна част от храната си в суров вид

Какъв е механизмът на разваляне на зъбите и обратим ли е процесът на зъбния разпад?

Същинската причина за възникване на кариес е дефицитът на мастно и водноразтворими витамини, минерали и други нутриенти в организма, които са нужни за изграждането на здрави зъби. Уестън Прайс установява, че тези важни „строителни метериали” са били десетки пъти повече в диетата на примитивните здрави племена, отколкото в съвременната храна.

Ежедневно калцият и фосфатът се изтеглят от зъбния емайл, за да „обслужат” костите, сърцето, мозъка и другите органи, където са по-неотложно „търсени”. Този процес се нарича деминерализация на зъбите.

Добрата новина е, че реминерализацията е възможна. Възстановяването на емайла зависи от няколко основни фактора: наличието на минерали като калций, фосфат, магнезии и някои ензими като аденозин дифосфатазата, с помощта на които е възможно покриването на зъба с нов емайл.

Прайс прави експеримент и установява, че с правилната диета може да намали значително и дори да елиминира вече съществуващи кариеси! В книгата му Nutrition and Physical Degeneration („Храненето и физическият упадък”) тези случаи са описани и документирани с рентгенови снимки.

Ентусиасти, следващи приниципите, описани в труда на Уестън Прайс, реално успяват да върнат здравето на зъбите си. Такъв е например американецът Рамиел Нагел, автор на книгата Cure Tooth Decay („Излекувайте кариеса”), който добива широка известност с успешното излекуване и реминерализация на зъбите си, както и тези на дъщеря си само с промяна на хранителния режим.

Явления като Нагел, който възражда едно старо забравено и изключително ценно откритие, доказват явното недоглеждане на конвенционалната дентална медицина и поставят проблема с болните зъби в съвсем различна и много по-ясна перспектива.

Източник: www.pharmacy-bg.com